Hoe je mobiel het doelwit van hackers kan worden

Ondanks het feit dat versleuteling van internetverkeer de laatste jaren meer en meer standaard geworden is blijkt het toch nog altijd erg makkelijk voor hackers om te kijken wat je allemaal met je mobiele telefoon of laptop aan het doen bent. En het zijn heus niet enkel de NSA of CIA die daar voldoende kennis en middelen voor hebben.

Onbeveiligde Wi-Fi netwerken zijn al lang de achilleshiel van een goede internetbeveiliging. Het kleinste kind met een beetje computerkennis kan je internetverkeer lezen op dit soort netwerken. Van daar is het nog slechts een kleine stap naar het stelen van je identiteit om bijvoorbeeld aankopen met je kredietkaart te maken.

In experimenten blijkt telkens weer hoe verbaasd mensen zijn over de hoeveelheid data die zo over hen onderschept kan worden. Verbinden met onbeveiligde hotspots doen we immers allemaal wel eens. Als je kan vermijden je databundel te moeten gebruiken door te verbinden met de gratis Wi-Fi van een bar of restaurant dan lijkt het logisch dat je dat doet. Maar veilig is het allesbehalve. Meer weten over veilig omgaan met je telefoon? Op de pagina goedkoop bellen van Internethunter lees je er meer over. 

Paswoorden open en bloot

Simpelweg de verbinding maken, zonder zelfs maar op internet te surfen of apps te openen is voldoende voor elke amateur-hacker om cookies en mogelijk paswoorden voor vertrouwelijke sites zoals webmail of Facebook op te vangen. Al wat de hacker daarvoor moet doen is zich verbinden met dezelfde onbeveiligde Wi-Fi hotspot als jij en een programmaatje openen om mee te luisteren met het netwerkverkeer.

Op het moment dat jouw telefoon of laptop verbinding maakt proberen tal van apps (Twitter, Facebook, mail) hun gegevens te updaten. Daarvoor moeten ze even opnieuw inloggen natuurlijk maar dat doen ze automatisch, jij moet niet telkens opnieuw je paswoord ingeven. Dus zelfs zonder enige handeling van jouw kant worden er cookies en paswoorden naar verschillende sites gestuurd, jammer genoeg vaak open en bloot zodat onze amateur-hacker deze zo kan lezen.

Valse Wi-Fi netwerken

Dan maar niet meer verbinden met Wi-Fi netwerken die je niet vertrouwt denk je nu misschien? Wel, het kan helpen maar is waarschijnlijk niet voldoende om je echt te beschermen. Er is namelijk nog een manier om misbruik te maken van Wi-Fi. Hackers hebben ontdekt dat ze zich kunnen voordoen als een vertrouwd netwerk. Allemaal hebben we in onze telefoons en laptops een lijst opgeslagen van netwerken die deze apparaten al kennen. Zo kunnen ze er automatisch verbinding mee maken. Maar wat als een hacker een netwerk opzet met exact dezelfde naam? Dan maakt je telefoon of laptop dus verbinding, zonder jou ook maar iets te vragen, met een netwerk dat beheerd wordt door een hacker. Niet bepaald een goed idee om daar vertrouwelijke data over te sturen natuurlijk, alleen zal je zelf waarschijnlijk geen enkel vermoeden hebben van het risico dat je loopt. Meer tips en tricks vind je ook op https://laatjeniethackmaken.nl/

Hoewel technologiebedrijven naar oplossingen zoeken voor dit soort bedreigingen zijn deze ondertussen wel ruim bekend en worden ze steeds vaker misbruikt. Als je helemaal zeker wil zijn dat je verbinding veilig is kan je misschien dus toch beter via je simkaart met het 3G of 4G netwerk verbinden dan op Wi-Fi vertrouwen, ook al betaal je daar dan via je databundel voor.\

Man in Black Suit Holding Smartphone